Η ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

 

Η ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Η Ιερά και σεβασμία εικόνα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προήλθε στην κυριότητα του Ιερού μας Ναού με τις πρώτες αφίξεις των προσφύγων εκ των πατρογονικών εστιών, της πολυκλαύστου και αγιοτόκου Καππαδοκίας και των παραλίων της Ιωνίας. Προήλθε από τον Ιερό και μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ της κωμοπόλεως ´´ΦΕΡΤΕΚΙΟΥ´´, η οποία και υπαγόταν πνευματικά στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ικονίου.

Με την ανταλλαγή και την αναχώρηση των Φερτεκιωτών από την πατρίδα την 17η Αυγούστου του σωτηρίου έτους 1924 μετέφεραν ευλαβικώς, ότι πολυτιμότερο είχαν από τον Ιερό Ναό του Φερτεκίου, την Ιερά Εικόνα, τον ´´Ταξιάρχη´´τους όπως συνήθιζαν να τον ονομάζουν η οποία μάλιστα θεωρούταν η εφέστιος του πανσέπτου Ναού των Αγίων Ταξιαρχών. Δεν την αποχωρίστηκαν καθ᾽ όλην την δοκιμαζόμενη περιπλάνησή τους έως ότου εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μας.

         Με την επιβίβαση στο πλοίο από τον λιμένα της Μερσίνας, ύστερα από ένα πολυήμερο και επίπονο ταξίδι στη θάλασσα, διαπλέοντας εν μέσω σκοπέλων και τρικυμιών, αποβιβάστηκαν με πρώτο σταθμό, το νησάκι Άγιος Γεώργιος Σαλαμίνας για την γνωστή σε όλους ´´καραντίνα´´. Μετά το πέρας της καραντίνας, διαμένουν δι᾽ ολίγον χρόνο στις αποθήκες του λιμένος Πειραιώς και από εκεί αναχωρούν για την όμορφη κωμόπολη της Ηπείρου την Πάργα. Στην Πάργα πραγματοποιούν ολιγόμηνη διαμονή μέχρι να περάσει ο δριμύς χειμώνας και από εκεί αναχωρούν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το λιμάνι των Νέων Μουδανιών και τελικό προορισμό την Όλυνθο, ένα χωριό της Χαλκιδικής. Στην Όλυνθο θα κάνουν την αρχή για να εγκατασταθούν μόνιμα, όμως λόγω της ελονοσίας, αναγκάσθηκαν να αναχωρήσουν και από εκεί, διότι ήταν η αιτία αυτή η ασθένεια να αποδημήσει αρκετός πληθυσμός.

         Μετά από τις τόσες ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι αείμνηστοι πρόσφυγες πρόγονοί μας, εγκαθίστανται πλέον στην μόνιμη νέα τους πατρίδα, την Τούμπα το 1926. Η Τούμπα γενικότερα δεν κατοικούνταν από πληθυσμό. Η μοναδική εγκατάσταση εγκαταβίωσης που υπήρχε ήταν ένα κέντρο εκπαίδευσης του πυροβολικού, δηλαδή ένα στρατόπεδο στο οποίο και εκπαιδεύονταν νέοι στρατιώτες για το μέτωπο της Μικράς Ασίας.

         Οι πρώτοι πρόσφυγες που προσήλθαν στην Τούμπα διέμεναν στους στρατιωτικούς θαλάμους, (θαλάματα για τους παλαιούς). Η Ιερά Εικόνα με όλες τις ταλαιπωρίες και τις μετακινήσεις τους, την είχαν πάντοτε μαζί τους. Στιγμή δεν την άφησαν. Μπορεί να άφησαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους στην πατρίδα, την Ιερά Εικόνα, τα ιερά σκεύη, ότι ιερότερο είχαν και την πίστη τους, τα είχαν πάντοτε μαζί τους.

         Εξαιτίας της υπάρξεως του στρατοπέδου το οποίο ανήκε στο όπλο του πυροβολικού και το πυροβολικό ως γνωστόν έχει προστάτιδα Αγία, την Αγία Βαρβάρα, για τις λατρευτικές ανάγκες του προσωπικού χτίζεται και ένας ναός επ᾽ ονόματι της Αγίας μας.

         Μέσα σε πανηγυρικό και έντονα συγκινησιακό κλίμα, ενθρονίζουν την Ιερά και Σεβασμία Εικόνα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον τόπο της, στον πρώτο Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ο οποίος προϋπήρχε στον τόπο που βρίσκεται το παρεκκλήσιό της, βορείως του Ιερού Ναού. Έτσι λοιπόν, τελέσθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1926, η πρώτη πανήγυρις του Ταξιάρχη με παρόντες ολόκληρο τον προσφυγικό ελληνισμό της περιοχής μας.

         Κάθε χρόνο καθιερώθηκε από τους πρώτους Φερτεκιώτες την 8η Νοεμβρίου, εορτή των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, η τέλεση κατ᾽ έθος της αρτοκλασίας για τους ζώντες και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των απ᾽ αιώνων αποβιωσάντων Φερτεκιωτών.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.

 

Σημ. Είη η μνήμη των απανταχού Φερτεκιωτών και ολοκλήρου του προσφυγικού ελληνισμού, αιωνία.

Happy

Happy

0 %

Sad

Sad
0 %

Excited

Excited
0 %

Sleepy

Sleepy

0 %

Angry

Angry
0 %

Surprise

Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *